Les 1 - Zicht op je eigen interpretatie van eenzaamheid

Doel

Je krijgt zicht op je eigen interpretatie van eenzaamheid.

Om grip te krijgen op het thema eenzaamheid start je met de deel 1 van de aflevering Zorg voor elkaar Breda Eenzaamheid. In het eerste filmpje zie je meneer Wienhoven die te maken heeft met eenzaamheid. Meneer Wienhoven is 75 jaar, heeft vroeger een eigen bedrijf gehad en woont sinds het overlijden van zijn vrouw, 5 jaar geleden, alleen.

Opdracht

Schrijf voor jezelf op welk beeld je nu hebt van meneer Wienhoven.

Bekijk de aflevering.

Je hebt meneer Wienhoven ontmoet in de aflevering. Er zijn tal van vooroordelen rondom het thema eenzaamheid en dat zien we ook terug bij meneer Wienhoven. Maar klopt dit eigenlijk wel met de persoon die je op dat moment voor je hebt?

Vooroordelen berusten meestal op een gebrek aan kennis. In relatie met anderen kan je eigen bril het zicht op wat een ander bezighoudt vertroebelen.

Als je met je eigen opvattingen bekend bent, is het mogelijk om tijdelijk je eigen aannames los te laten. Het bewust worden van de manier waarop je overtuigingen en je manier van reageren de ander beïnvloeden is dus van groot belang.

Opdracht

Geef antwoord op de volgende vragen;

  • Welke vooroordelen had jij bij het kijken naar meneer Wienhoven?
  • Welke vooroordelen ken je uit je eigen ervaring?
  • Download hieronder de reflector en vul hem in. Beschrijf de verschillen die je ervaart met meneer Wienhoven uit de documentaire.

Deze reflector is gemaakt op basis van de theoretische indeling van eenzaamheid als sociaal, emotioneel of existentieel (De Jong Gierveld& Van Tilburg 2007; Jorna 2012)

Samenvatting

Je hebt nu meer zicht op hoe jij kijkt naar het thema eenzaamheid en dat iedereen anders kijkt. Doordat je hiermee bekend bent, kun je in gesprekken je eigen aannames meer proberen los te laten.

Volgende les